Leucemia limfoblastică acută la copii. Care sunt opţiunile de tratament? (P)

1 2 jpg jpeg

Din păcate, până în acest moment, cercetătorii din domeniu nu au descoperit cauzele acestei afecţiuni, dar experţii în oncologie mizează pe o abordare multidisciplinară în ceea ce priveşte tratamentul acestei afecţiuni.

Leucemia este cel mai frecvent tip de cancer în cazul copiilor

În cazul leucemiei, cancerul afectează dezvoltarea normală a celulelor albe (denumite şi limfocite B şi T). În acest moment, transplantul de celule stem este cea mai viabilă metodă de tratament pentru leucemia limfoblastică acută la copii.

În ţara noastră, îmbolnăvirile în rândul copiilor au o incidenţă de 15 – 20% din totalul cancerelor pediatrice şi pot fi depistate atât în fază acută, cât şi cronică. Specialiştii de la Centrul Medical Anadolu spun că procesul de transplant de măduvă osoasăimplică numeroase etape, plecând de la decizia iniţială de transplant până la evaluările pre-transplant, internalizări şi monitorizare pe termen lung de la externare.

Cum decurge procesul de transplant de celule stem?

Zafer Gulbaş, Prof. Dr. în Ştiinţe Oncologice şi Oncologie Hematologică la Centrul Medical Anadolu este de părere că procesul de transplant de celule stem începe cu rezultatul evaluării clinicii. În acest context, pacientul trebui să semneze un formular de consimţământ prin care este de acord cu operaţia, etapă ce va fi urmată de o şedinţă în care se analizează o serie de aspecte medicale precum:

- analizarea de către medic a istoricului şi tratamentelor pacientului

- discutarea opţiunilor de tratament şi furnizarea de informaţii necesare pacientului cu privire la planul recomandat de tratament.