Leg─âtur─â interesant─â ├«ntre Alzheimer ┼či cancer

1 2 jpg jpeg

Rezultate surprinz─âtoare prezentate de speciali┼čtii italieni la Conferin┼úa interna┼úional─â despre boala Alzheimer desf─â┼čurat─â la Boston ├«ntre 13 ┼či 18 iulie arat─â o leg─âtur─â interesant─â ├«ntre aceste dou─â afec┼úiuni.

Cercetarea prezentat─â, ap─ârut─â ├«n revista Neurology, subliniaz─â c─â exist─â o probabilitate redus─â ca o persoan─â s─â fac─â ┼či cancer ┼či Alzheimer ├«n acela┼či timp.

Pentru a ajunge la aceast─â concluzie, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au analizat dosarele medicale ale unor pacien┼úi (1 milion de persoane), ├«ntre anii 2004 ┼či 2009.

Dintre ace┼čtia, 21.451 au fost afecta┼úi de cancer ├«n descursul derul─ârii studiului, iar 2.832 au fost diagnostica┼úi cu Alzheimer. Doar 161 dintre participan┼úi au avut ambele boli.

Astfel, pacienţii cu Alzheimer au un risc cu 43% mai mici de a face cancer, iar cei cu cancer au o probabilitate cu un sfert mai mică de a fi diagnosticaţi cu Alzheimer.

Rezultatele cercetării nu îl surprind pe Massimo Musico, cel care a coordonat studiul.

ÔÇ×Nu este surprinz─âtor c─â aceste dou─â boli nu pot fi ├«nt├ólnite la aceea┼či persoan─â. Cancerul este caracterizat printr-o dezvoltare necontrolat─â a celulelor, ├«n timp ce ├«n Alzheimer situa┼úia este contrar─â, boala ├«mpidic├ónd dezvoltarea neronilorÔÇŁ, afirm─â Massimo Musico.