Legătură interesantă între Alzheimer şi cancer

1 2 jpg jpeg

Rezultate surprinzătoare prezentate de specialiştii italieni la Conferinţa internaţională despre boala Alzheimer desfăşurată la Boston între 13 şi 18 iulie arată o legătură interesantă între aceste două afecţiuni.

Cercetarea prezentată, apărută în revista Neurology, subliniază că există o probabilitate redusă ca o persoană să facă şi cancer şi Alzheimer în acelaşi timp.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat dosarele medicale ale unor pacienţi (1 milion de persoane), între anii 2004 şi 2009.

Dintre aceştia, 21.451 au fost afectaţi de cancer în descursul derulării studiului, iar 2.832 au fost diagnosticaţi cu Alzheimer. Doar 161 dintre participanţi au avut ambele boli.

Astfel, pacienţii cu Alzheimer au un risc cu 43% mai mici de a face cancer, iar cei cu cancer au o probabilitate cu un sfert mai mică de a fi diagnosticaţi cu Alzheimer.

Rezultatele cercetării nu îl surprind pe Massimo Musico, cel care a coordonat studiul.

„Nu este surprinzător că aceste două boli nu pot fi întâlnite la aceeaşi persoană. Cancerul este caracterizat printr-o dezvoltare necontrolată a celulelor, în timp ce în Alzheimer situaţia este contrară, boala împidicând dezvoltarea neronilor”, afirmă Massimo Musico.