Leg─âtura dintre vitamina D ┼či sindromul colonului iritabil

1 2 jpg jpeg

La aceast─â concluzie au ajuns speciali┼čtii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie dup─â ce au observat c─â persoanele care sunt diagnosticate cu aceast─â problem─â de s─ân─âtate au o deficien┼ú─â de vitamina D.

├Än cadrul cercet─ârii, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au analizat nivelul de vitamina D din organism ├«n cazul a 51 de pacien┼úi. Rezultatele au ar─âtat c─â mare parte dintre voluntari aveau un nivel redus al acestei vitamine.

De asemenea, unii dintre ei aveau simptome specifice afec┼úiunii cunoscute sub numele de sindromul de colon iritabil. Ulterior, ei au f─âcut analize ┼či pe un lot mai mare de participan┼úi ┼či au tras concluzia c─â 82% dintre cei care sufereau de sindromul colonului iritabil aveau ┼či caren┼ú─â de vitamina D.

ÔÇ×Sindromul colonului iritabil se num─âr─â printre problemele de s─ân─âtate care ajung s─â afecteze activit─â┼úile de zi cu zi ale persoanei. Din cercet─ârile noastre am observat c─â mare parte dintre persoanele diagnosticate cu aceast─â afec┼úiune au ┼či deficien┼ú─â de vitamin D. De aceea, preciz─âm c─â este important ca pacien┼úii care au acest sindrom s─â verifice periodic dac─â sufer─â sau nu de o astfel de caren┼ú─âÔÇť, a afirmat Bernard Corfe, cercet─âtor ┼čef ┼či medic ├«n cadrul Universit─â┼úii Sheffield.

Concluziile studiului au fost publicate ├«n Jurnalul Medical Britanic ÔÇ×Open GastroenterologyÔÇť.