Legătura dintre vitamina D şi sindromul colonului iritabil

1 2 jpg jpeg

La această concluzie au ajuns specialiştii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie după ce au observat că persoanele care sunt diagnosticate cu această problemă de sănătate au o deficienţă de vitamina D.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au analizat nivelul de vitamina D din organism în cazul a 51 de pacienţi. Rezultatele au arătat că mare parte dintre voluntari aveau un nivel redus al acestei vitamine.

De asemenea, unii dintre ei aveau simptome specifice afecţiunii cunoscute sub numele de sindromul de colon iritabil. Ulterior, ei au făcut analize şi pe un lot mai mare de participanţi şi au tras concluzia că 82% dintre cei care sufereau de sindromul colonului iritabil aveau şi carenţă de vitamina D.

„Sindromul colonului iritabil se numără printre problemele de sănătate care ajung să afecteze activităţile de zi cu zi ale persoanei. Din cercetările noastre am observat că mare parte dintre persoanele diagnosticate cu această afecţiune au şi deficienţă de vitamin D. De aceea, precizăm că este important ca pacienţii care au acest sindrom să verifice periodic dacă suferă sau nu de o astfel de carenţă“, a afirmat Bernard Corfe, cercetător şef şi medic în cadrul Universităţii Sheffield.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical Britanic „Open Gastroenterology“.