Legătura dintre sticlele din plastic şi migrene

1 2 jpg jpeg

În urma mai multor analize, specialiştii au descoperit că una dintre substanţele folosite la fabricarea produselor din plastic, anume bisfenol A, poate cauza dureri de cap debilitante (cea mai severă formă de migrenă).

Concluziile se alătură şi celorlalte studii care au arătat că folosirea frecventă a produselor care conţin bisfenol A este asociată cu bolile cardiace, obezitatea sau chiar infertilitatea.

Pentru a vedea care sunt efectele substanţei bisfenol A, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kansas au administrat o dată la trei zile doze mici pe un grup de cobai.

La doar jumătate de oră de la expunere, cobaii începeau să devină mai activi, se fereau de lumină şi de zgomot, dar prezentau şi semne de sensibilitate la nivelul capului. În cazul femelelor cobai, specialiştii au observat că pe lângă durerile de cap apăreau şi tulburări hormonale.

,,Rezultatele obţinute arată că expunerea frecventă la substanţa bisfenol A poate amplifica simptomele uşoare ale afecţiunilor la care suntem predispuşi. Mai mult, bisfenol A este implicată şi în apariţia migrenelor, ceea ce poate ajuta la găsirea unei strategii pentru prevenirea acestora”, a afirmat Fayyaz Ahmed, medic neurolog.

Specialiştii au totuşi şi o veste bună în urma cercetărilor: reducerea expunerii la substanţa bisfenol A poate scădea şi riscul de apariţie a problemelor de sănătate.