Leg─âtura dintre siest─â ┼či diabet

2 jpg jpeg

Persoanele care au obiceiul s─â se odihneasc─â dup─â amiaza mai mult de o or─â pe zi prezint─â un risc semnificativ mai mare de a suferi de diabet de tip 2 ├«n raport cu cele care nu ├«┼či fac siesta, au observat patru cercet─âtori de la Universitatea din Tokyo, f─âr─â a dovedi ├«ns─â o leg─âtur─â de tip cauz─â-efect, potrivit Agerpres.

Acest risc suplimentar ar fi de 45%, potrivit acestui studiu prezentat cu prilejul unui congres al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes, EASD), în Germania.

Diabetul de tip 2, care reprezint─â 90% din cazurile de diabet, corespunde incapacit─â┼úii organismului de a regla nivelul zah─ârului din s├ónge. Dac─â nu este tratat─â, aceast─â hiperglicemie poate cauza grave probleme de s─ân─âtate precum orbirea, sc─âderea sensibilit─â┼úii nervilor ┼či afec┼úiuni cardiovasculare.

Cercet─âtorii, care au compilat 21 de studii referitoare la peste 300.000 de persoane ├«n total, nu au g─âsit vreo leg─âtur─â ├«ntre durata siestelor ┼či riscul de obezitate.

Acest studiu nu dovede┼čte cu certitudine c─â siesta provoac─â diabetul, ci arat─â doar c─â exist─â o asociere ├«ntre siest─â ┼či diabet care trebuie s─â fie studiat─â ├«n cadrul unor cercet─âri ulterioare, potrivit comunicatului de pres─â al EASD care ├«nso┼úe┼čte studiul.

Aceste rezultate trebuie să fie privite cu precauţie pentru că nu se poate exclude posibilitatea ca frecvenţa sporită a diabetului să fie legată de alte cauze, au avertizat mai mulţi experţi.

O variant─â ar fi c─â oamenii care sunt pu┼úin activi ┼či supraponderali sau obezi sunt probabil mai ├«nclina┼úi c─âtre sieste. Or, ├«n cazul acestor persoane exist─â ┼či o mai mare probabilitate de a dezvolta un diabet, a observat Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Cambridge.

Ar putea exista ┼či o leg─âtur─â de cauzalitate ├«n sens invers: o practic─â a siestei cauzat─â de un diabet nediagnosticat, a ad─âugat acesta