Leg─âtura dintre rela┼úia de cuplu ┼či bolile cardiace

1 2 jpg jpeg

Potrivit ultimei cercet─âri, persoanele care nu sunt fericite ├«n rela┼úia de cuplu au ┼či un risc mai ridicat s─â dezvolte probleme cardiace.

Mai exact, speciali┼čtii de la Universitatea din Utah, SUA, sus┼úin c─â certurile dese cu partenerul pot cre┼čte riscul de apari┼úie a bolilor arteriale.

Pentru a vedea care este leg─âtura dintre afec┼úiunile inimii ┼či rela┼úia de cuplu, cercet─âtorii au cerut celor 136 de cupluri ÔÇô cu v├órsta medie de 63 de ani ÔÇô s─â completeze mai multe chestionare legate de calitatea mariajului, discu┼úiile pe care le au cu partenerul etc.

├Än mod special, speciali┼čtii au insistat s─â afle c├ót de de receptivi erau partenerii atunci c├ónd a fost nevoie de ├«n┼úelegere, de consiliere sau de favoruri.

Rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â 30% dintre persoane erau mul┼úumite de partenerul lor. ├Än schimb, 70% dintre participan┼úi spuneau c─â sunt momente ├«n care se ├«n┼úeleg cu partenerul de via┼ú─â, dar ┼či situa┼úii c├ónd cu greu accept─â ac┼úiunile acestuia.

Dup─â ce au completat chestionarele, participan┼úii au mai fost supu┼či ┼či unei tomografii computerizate.

Astfel, speciali┼čtii au observat c─â persoanele care nu erau fericite al─âturi de partener erau predispuse afec┼úiunilor arteriale.

,,Pe l├óng─â problemele zilnice, rela┼úia cu partenerul de via┼ú─â are un rol important ├«n declan┼čarea mai multor probleme de s─ân─âtate. Stresul pe care ├«l resimt ├«n rela┼úie poate favoriza apari┼úia bolilor cardiaceÔÇŁ, a afirmat Bert Uchino, profesor la psihologie la Universitatea din Utah.