Legătura dintre relaţia de cuplu şi bolile cardiace

1 2 jpg jpeg

Potrivit ultimei cercetări, persoanele care nu sunt fericite în relaţia de cuplu au şi un risc mai ridicat să dezvolte probleme cardiace.

Mai exact, specialiştii de la Universitatea din Utah, SUA, susţin că certurile dese cu partenerul pot creşte riscul de apariţie a bolilor arteriale.

Pentru a vedea care este legătura dintre afecţiunile inimii şi relaţia de cuplu, cercetătorii au cerut celor 136 de cupluri – cu vârsta medie de 63 de ani – să completeze mai multe chestionare legate de calitatea mariajului, discuţiile pe care le au cu partenerul etc.

În mod special, specialiştii au insistat să afle cât de de receptivi erau partenerii atunci când a fost nevoie de înţelegere, de consiliere sau de favoruri.

Rezultatele obţinute au arătat că 30% dintre persoane erau mulţumite de partenerul lor. În schimb, 70% dintre participanţi spuneau că sunt momente în care se înţeleg cu partenerul de viaţă, dar şi situaţii când cu greu acceptă acţiunile acestuia.

După ce au completat chestionarele, participanţii au mai fost supuşi şi unei tomografii computerizate.

Astfel, specialiştii au observat că persoanele care nu erau fericite alături de partener erau predispuse afecţiunilor arteriale.

,,Pe lângă problemele zilnice, relaţia cu partenerul de viaţă are un rol important în declanşarea mai multor probleme de sănătate. Stresul pe care îl resimt în relaţie poate favoriza apariţia bolilor cardiace”, a afirmat Bert Uchino, profesor la psihologie la Universitatea din Utah.