Legătura dintre obezitate şi cancerul mamar

1 2 jpg jpeg

Rezultatele studiului, publicate în Jurnalul Medical ,,Cercetări privind Cancerul Mamar”, au arătat că obezitatea poate determina rata de creştere a celulelor maligne la nivelul sânului, dar şi dimensiunea tumorii.

Pentru a vedea care este asocierea dintre obezitate şi predispoziţia pentru cancerul la sân, specialiştii au analizat istoricul medical a 80.000 de asistente.

O parte dintre acestea aveau o greutate normală, în timp ce altele s-au îngrăşat aproximativ 25 de kilograme înainte, dar şi după ce au intrat la menopauză.

În urma testelor, cercetătorii au observat că participantele, care sufereau în cele mai multe dintre cazuri de de obezitate abdominală, aveau un risc cu 50% mai ridicat de a dezvolta cancer mamar.

Ulterior, specialiştii au analizat celulele maligne de la participantele care sufereau de obezitate, dar şi de la cele care erau normoponderale. Astfel, ei au ajuns la concluzia că celulele canceroase de la femeile obeze se înmulţeau mai rapid, iar tumora era de dimensiuni mai mari.

,,În cazul femeilor obeze tocmai expunerea celulelor adipoase la cantităţi mai mari de estrogen creşte riscul de apariţie a cancerului mamar”, a explicat Bruce A. Bunnell, cercetător la Universitatea din Tulane, Los Angeles.

Specialiştii spun că obezitatea poate duce la modificarea celulelor stromale (ale măduvei osoase). Aceste schimbări pot influenţa nivelul leptinei, proteina care induce stresul oxidativ, respectiv apariţia diverselor boli.