Leg─âtura dintre migrene ┼či vitamina D

1 2 jpg jpeg

Consumul de cafea, alcool, ┼úig─âri, ciocolat─â, mezeluri poate declan┼ča migrene. Un nou studiu american, citat de Agerpres, dezv─âluie c─â ┼či lipsa unor nutrien┼úi poate cauza dureri de cap extrem de severe. Cercetarea arat─â c─â exist─â caren┼úe de vitamine la copiii, adolescen┼úii ┼či tinerii adul┼úi care sufer─â de cefalee.

P├ón─â s─â ajung─â la aceast─â concluzie, cercet─âtorii de la Cincinnati Children's Medical Center (Statele Unite) au analizat datele a 7.961 de pacien┼úi care sufereau de migrene. Ei au evaluat nivelurile sanguine de vitamina D, de riboflavin─â (vitamina B2), de folat (vitamina B9) ┼či de coenzima Q10, un puternic antioxidant.

Rezultatele studiului arat─â c─â peste jum─âtate din participan┼úii cu migrene sufer─â de caren┼úe ale celor patru vitamine men┼úionate. Astfel, 70% dintre ei prezint─â o deficien┼ú─â de vitamina D fa┼ú─â de aporturile nutri┼úionale recomandate, adic─â 600 de unit─â┼úi interna┼úionale (UI) sau 15 micrograme de adult. Acest deficit afecteaz─â mai mult b─âie┼úii ┼či b─ârba┼úii tineri. ├Än ceea ce prive┼čte fetele ┼či femeile tinere, ele sufer─â mai mult de o caren┼ú─â ├«n coenzima Q10. Voluntarii care sufer─â de migrene cronice sunt cei mai susceptibili s─â aib─â o deficien┼ú─â ├«n coenzima Q10 ┼či ├«n vitamina B2, ├«n compara┼úie cu cei care sufer─â de cefalee episodice.

Cercet─âtorii n-au putut identifica pe deplin rolul acestor deficien┼úe ├«n migrene, fiindc─â majoritatea participan┼úilor luau medicamente sau suplimente de vitamine pentru a-┼či calma durerile de cap. Prin urmare sunt necesare ┼či alte studii pentru a afla dac─â un aport suplimentar de vitamine ar putea atenua migrenele. Un singur lucru este sigur, potrivit cercet─âtorilor: ÔÇ×Toate aceste vitamine sunt necesare pentru func┼úionarea mitocondriilor, centri de producere a energiei celulelor noastre. O func┼úionare deficitar─â, cauzat─â probabil de o caren┼ú─â sau o utilizare excesiv─â a unor vitamine, poate expune persoanele care sufer─â de migrene la un risc crescut de caren┼ú─â ├«n energie", afirm─â oamenii de ┼čtiin┼ú─â.

Alimente bogate ├«n vitamina D sunt pe┼čtele gras, ou─âle ┼či rinichii. Coenzima Q10 se g─âse┼čte ├«n carnea de vit─â, heringi, sardine ┼či arahide, iar vitamina B2, ├«n carnea de vit─â, ├«n br├ónzeturile moi ┼či ├«n germenii de gr├óu.