Leg─âtura dintre fumat ┼či tulbur─ârile psihice

1 2 jpg jpeg

Ace┼čtia sus┼úin c─â tutunul poate interfera cu modul ├«n care creierul ac┼úioneaz─â ├«n ceea ce prive┼čte pl─âcerea ┼či recompensa, de unde ┼či riscul de apari┼úie a episoadelor psihotice ┼či a altor afec┼úiuni de acest gen.

├Än cadrul cercet─ârii, speciali┼čtii au analizat date de la alte 61 de studii, la care au participat 15.000 de fum─âtori ┼či 273.000 de nefum─âtori.

Dup─â ce au evaluat starea de s─ân─âtate ┼či obiceiurile zilnice, cercet─âtorii au observat c─â voluntarii care au suferit episoade de psihoz─â erau cei care obi┼čnuiau s─â fumeze.

├Än plus, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ajuns la concluzia c─â participan┼úii care fumau erau de trei ori mai predispu┼či problemelor psihice, spre deosebire de cei care nu aveau acest viciu.

ÔÇ×Excesul de dopamin─â din organism este cea mai bun─â explica┼úie din punct de vedere biologic pentru apari┼úia afec┼úiunilor psihotice, cum este ┼či schizofrenia. Este posibil ca expunerea la substan┼úele din nicotin─â s─â creasc─â nivelul de eliberare a dopamineiÔÇť, a afirmat Robin Murray, profesor ├«n cadrul Institutului de Psihiatrie de la Colegiul Regal din Marea Britanie.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Lancet Psychiatry".