Legătura dintre fumat şi tulburările psihice

1 2 jpg jpeg

Aceştia susţin că tutunul poate interfera cu modul în care creierul acţionează în ceea ce priveşte plăcerea şi recompensa, de unde şi riscul de apariţie a episoadelor psihotice şi a altor afecţiuni de acest gen.

În cadrul cercetării, specialiştii au analizat date de la alte 61 de studii, la care au participat 15.000 de fumători şi 273.000 de nefumători.

După ce au evaluat starea de sănătate şi obiceiurile zilnice, cercetătorii au observat că voluntarii care au suferit episoade de psihoză erau cei care obişnuiau să fumeze.

În plus, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că participanţii care fumau erau de trei ori mai predispuşi problemelor psihice, spre deosebire de cei care nu aveau acest viciu.

„Excesul de dopamină din organism este cea mai bună explicaţie din punct de vedere biologic pentru apariţia afecţiunilor psihotice, cum este şi schizofrenia. Este posibil ca expunerea la substanţele din nicotină să crească nivelul de eliberare a dopaminei“, a afirmat Robin Murray, profesor în cadrul Institutului de Psihiatrie de la Colegiul Regal din Marea Britanie.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Lancet Psychiatry".