Legătura dintre alcool şi riscul redus de boli cardiace

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii americani au descoperit, în urma unui studiu pe aproape 15.000 de persoane, că un consum de până la şapte pahare cu alcool pe săptămână e asociat cu scăderea cu 20% a riscului de maladii cardiace pentru bărbaţi, în comparaţie cu cei care nu beau deloc, potrivit dailymail.co.uk., citat de Mediafax.

În cazul femeilor, riscul era cu 16% mai scăzut, potrivit unui raport publicat în European Heart Journal.

Un pahar cu alcool a fost definit, pentru acest studiu, ca o băutură care conţine 14 grame de alcool, echivalentul a aproximativ 125 de mililitri de vin, 250 de mililitri de bere sau 30 de mililitri de băuturi spirtoase, precum votca şi whiskey-ul.

Voluntarii care obişnuiau să consume alcool, dar au renunţat prezentau cel mai mare risc de a suferi de insuficienţă cardiacă, comparativ cu persoanele abstinente.

În schimb, cercetătorii au identificat un risc de deces cu 47% mai mare în cazul bărbaţilor şi cu 89% mai mare în cazul femeilor care consumau peste 21 de pahare cu alcool pe săptămână la începutul studiului.

Rezultatele studiului arată că un consum moderat de alcool nu contribuie la un risc crescut de insuficienţă cardiacă şi ar putea avea chiar un rol protector în acest sens. Pe de altă parte, consumul masiv de alcool este cu certitudine un factor de risc pentru deces, din orice cauze", a declarat cercetătorul Scott Solomon.