La ce ne expunem dac─â lu─âm gre┼čit antibiotice. A ap─ârut super-bacteria

1 2 jpg jpeg

Se pare c─â aceast─â bacterie a ap─ârut din cauza utiliz─ârii ├«n exces a antibioticelor. Acest lucru ar trebui s─â ne ├«ngrijoreze ┼či s─â ne determin─â s─â nu mai apel─âm la acest tip de medicamente dac─â nu sunt recomandate de c─âtre un specialist.

┼×i cel mai puternic antibiotic a fost ├«nvins

Este vorba despre o femeie de doar 49 de ani, din statul Pennsylvania. Se pare c─â aceasta a fost infectat─â cu o tulpin─â rar─â de E.Coli.

Din p─âcate, respectiva tulpin─â nu a putut fi "├«nvins─â" nici cu cel mai puternic antibiotic existent, Colistina - un antibiotic folosit ca ultim remediu ├«n cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate. Ce ├«nseamn─â acest lucru ┼či de ce ar trebui s─â ne ├«ngrijoreze aceast─â situa┼úie? Era antibioticelor se apropie de sf├ór┼čit ÔÇ×Practic, ne indic─â faptul c─â sf├ór┼čitul antibioticelor nu este departe ┼či c─â s-ar putea ajunge ├«n situatia ├«n care vom avea pacien┼úi la terapie intensiv─â sau pacien┼úi cu infec┼úii ale tractului urinar pentru care nu vom avea antibiotice", a mai spus Frieden. Previziuni sumbre Bacteria despre care discut─âm a fost contaminat─â ini┼úial cu un fragment ADN numit plasmid─â, care i-a transmis o gen─â numit─â mcr-1, ce ├«i ofer─â rezisten┼ú─â la colistin.

Gena care-i permite bacteriei s─â reziste la antibiotice, numit─â mcr-1, a fost descoperit─â anul trecut, ├«n China, la oameni ┼či la porci, confirm├ónd, astfel, temerile exper┼úilor care, ├«nc─â din anii '90, avertizau c─â astfel de super-bacterii, imposibil de comb─âtut, ar putea s─â apar─â.

Printre cauzele apari┼úiei unor astfel de super-bacterii, speciali┼čtii men┼úioneaz─â consumul exagerat de antibiotice ┼či folosirea antibioticelor pe parcursul proces─ârii alimentelor.