Îţi rozi unghiile? Află ce spune asta despre tine!

1 2 jpg jpeg

Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry“, persoanele care au trăsături legate de perfecţionism, precum nerăbdarea ori tendinţa de a se plictisi repede , sunt mai predispuse să-şi roadă unghiile.

Mai mulţi cercetători canadieni, pornind de la ipoteza că rosul unghiilor este un obicei dezvoltat de perfecţionişti pentru a lupta împotriva frustrării sau pentru a învinge plictiseala, au testat reacţiile a 48 de voluntari. Jumătate dintre ei aveau ticul de a-şi roade unghiile. Oamenii de ştiinţă au creat condiţii care să îi streseze, să îi frustreze, dar şi să îi relaxeze. Ei au dorit astfel să vadă cum se manifestă în astfel de condiţii.

Astfel, ca să le inducă stresul, cercetătorii le-au arătat o înregistrare cu prăbuşirea unui avion, iar pentru a induce o stare de relaxare au proiectat un video cu valurile mării. În ceea ce priveşte sursa frustrării, cercetătorii i-au rugat pe participanţii la studiu să îndeplinească o sarcină despre care le-au zis că este simplă. În realitate însă, i-au lăsat să aştepte într-o cameră, singuri, timp de şase minute.

Participanţii au apelat la obiceiul rosului unghiilor în momentele de plictiseală şi de frustrare şi mai puţin atunci când erau relaxaţi. În schimb, ei nu şi-au ros unghiile atunci când au fost stresaţi.