Insomnia, factor de risc pentru cancerul de prostată

1 2 jpg jpeg

Bărbaţii cu probleme de somn au un risc mai mare de a face cancer de prostată, se arată în studiul publicat în revista americană „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”.

Până acum, studiile au arătat că insomnia favorizează apariţia cancerului mamar. În cazul cancerului de prostată însă, cercetările au fost contradictorii, nearătând o legătură directă între acestea două.

Lara Sigurdardottir, coordonatoarea celui mai recent studiu pe acest subiect, a arătat că există o legătură matematică între aceste două probleme de sănătate:

„Cancerul de prostată este una dintre principalele probleme de sănătate, iar tulburările de somn sunt, de asemenea, comune”.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Reykjavik, Finlanda, au monitorizat 2.102 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 67 şi 96 de ani. Aceştia au răspuns la următoarele întrebări: Luaţi medicamente pentru a dormi?, Aveţi probleme cu somnul?, Vă treziţi noaptea din somn? şi Vă treziţi devreme dimineaţa, fiindu-vă greu să adormiţi la loc?

Voluntarii au fost urmăriţi timp de 5 ani. La începutul cercetării, niciunul din cei 15% dintre voluntarii cu probleme de somn nu avea cancer de prostată. Peste 5 ani, 6,4% dintre aceştia au fost diagnosticaţi cu această boală.