Îngheţatele de pe piaţa românească nu conţin ingrediente naturale

1 2 jpg jpeg

În acest sens, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a analizat 64 de sortimente de îngheţată. Rezultatul? 39 dintre acestea conţin coloranţi artificiali şi 25 suc de fructe.

Doar 10% dintre îngheţatele de pe piaţa românească conţin ingrediente naturale. Această situaţie este alarmantă, mai ales că cei mici pot avea probleme grave de sănătate dacă consumă astfel de produse.

Studiile realizate de APC s-au făcut împreună cu o echipă de specialişti, nutriţionişti şi profesori. Rezultatele sunt menite să educe părinţii în alegerea mai atentă a alimentaţiei copiilor.

Explicaţia: aşa scad costul de producţie

„Cu cât sunt folosite mai multe ingrediente artificiale, cu atât scade costul de producţie. Găsim îngheţată şi sub 2 lei. Preţul ne poate da nişte informaţii de cât de curată este îngheţata. Un preţ mic ar trebui să ne pună semne de întrebare. Din păcate, consumatorul român face alegeri în funcţie de preţ. El se bucură când la raft găseşte produse cu preţuri mici, dar ar trebui să se întrebe cum a ajuns produsul la acel preţ“, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori.

Acizii graşi saturaţi duc la infarct miocardic şi la accidente vasculare

Ne-a îngrijorat la unele sortimente cantitatea ridicată de acizi graşi saturaţi. Asociaţia Americană a Inimii nu recomandă mai mult de 16 grame de acizi graşi saturaţi, pentru că aceştia dau boli cardiovasculare, în special infarctul miocardic şi accidentele vasculare care sunt printre cauzele de deces în România şi Uniunea Europeană“, a adăugat dr. Stanciu.