Infecţia cu Candida albicans, cauză a bolilor psihice

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit o leg─âtur─â ├«ntre ciuperca Candida, schizofrenia la b─ârba┼úi ┼či tulbur─ârile bipolare, ├«n cazul femeilor. ├Än cadrul cercet─ârii, s-a ar─âtat c─â b─ârba┼úii ┼či femeile care sufereau de o boal─â mintal─â ┼či care avuseser─â ┼či o infec┼úie cu Candida s-au descurcat mai greu la testele de memorie.

La cercetare au participat 808 de persoane diagnosticate cu schizofrenie sau tulbur─âri bipolare, c├ót ┼či persoane s─ân─âtoase, care aveau v├órsta ├«ntre 16 ┼či 55 de ani.

În urma analiziei, s-a descoperit că 26% dintre bărbaţii cu schizofrenie aveau anticorpi împotriva ciupercii Candida albicans, ceea ce sugerează că ar fi fost infectaţi cu această ciupercă. Un număr de 14% dintre bărbaţii care nu suferiseră până atunci de o boală psihică fuseseră infectaţi cu respectiva ciupercă.

Femeile cu schizofrenie, care aveau cele mai mari niveluri de anticorpi împotriva fungilor Candida au obţinut, în medie, cu 11 puncte mai puţin decât celelalte participante la experiment.

Deocamdat─â, oamenii de ┼čtiin┼ú─â nu au g─âsit o explica┼úie ca s─â stabileasc─â exact leg─âtura dintre infec┼úia cu Candida ┼či afec┼úiunile psihice. ,,De┼či nu putem demonstra o leg─âtur─â direct─â ├«ntre infec┼úia cu Candida ┼či procesele fiziologice ale creierului, datele noastre arat─â c─â un factor asociat cu aceast─â problem─â, poate chiar corpul nostru, joac─â un rol important ├«n afectarea memoriei la femeile care sufer─â de schizofrenie sau tulburare bipolar─â, iar acest rezultat trebuie exploatat mai mult ├«n viitorÔÇŁ, a afirmat Emily Severance, unul dintre autorii studiului, citat─â de dailymail.co.uk.