Încălzit, uleiul de măsline îşi pierde beneficiile

1 2 jpg jpeg

Deşi uleiul de măsline conţine mai mulţi antioxidanţi şi mai mulţi compuşi bioactivi, numiţi compuşi fenolici, decât celelalte tipuri de uleiuri, el îşi pierde calităţile atunci când este încălzit.

După ce au efectuat mai multe analize, specialiştii în nutriţie au observat că la temperaturi medii şi înalte, compuşii fenolici din ulei dispar în totalitate, aceştia fiind cei care luptă împotriva radicalilor liberi, dar şi la inhibarea unor forme incipiente de cancer.

,,Introdus în alimentaţie, uleiul de măsline aduce nenumărate beneficii sănătăţii. Deşi îşi pierde o parte dintre aceste beneficii atunci când este încălzit, uleiul de măsline rămâne cel puţin la fel de sănătos ca şi restul tipurilor de uleiuri vegetale”, au afirmat oamenii de ştiinţă de la Universitatea ,,Porto” din Portugalia.

Pentru a nu pierde beneficiile uleiului de măsline, specialiştii recomandă folosirea lui în cantităţi mici atunci când el este folosit la prăjit, fie pentru prepararea mâncărurilor în cuptor.

În schimb, în salate uleiul de măsline poate fi folosit în cantitate normală deoarece în acest mod nu se pierd proprietăţile.