Încă un motiv în plus să râzi

1 2 jpg jpeg

Formă de comunicare care a existat înaintea apariţiei vorbirii, râsult e poate scăpa de o emoţie, de o teamă în a spune ceva greşit sau chiar de o încurcătură.

Un studiu recent a analizat când acţionează şi când nu râsul ca un liant social. Astfel, râsul „împărtăşit” cu ceilalţi poate întări relaţiile interumane, fiind considerat o viziune similară asupra lumii. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, SUA, au efectuat un experiment pentru a afla care este impactul râsului în relaţia cu un străin. Testul a presupus vizionarea unor filmuleţe, unul amuzant, unul nu chiar atât de haios şi unul serios. Întăreşte relaţiile cu ceilalţi

„Pentru cei care se amuză împreună, râsul arată că ei văd lumea în acelaşi fel, ceea ce le consolidează relaţia”, afirmă psihologul Sara Algore, unul dintre coordonatorii studiului.

Cercetarea confirmă concluzia altor două sondaje recente pe care aceeaşi specialişti le-au realizat, de această dată despre interacţiunile pe care unele persoane le-au avut cu cei apropiaţi lor. Râsul împreună cu persoanele cunoscute a dus la experimentarea unor emoţii pozitive şi la o mulţumire mai mare în ceea ce priveşte relaţia cu acestea. Cu alte cuvinte, există o bună veche zicală „râzi şi întreaga lume va râde împreună cu tine".

Râsul are beneficii la nivel fiziologic, psihologic, social, spiritual, precum şi în calitatea vieţii, de aceea numeroase centre de îngrijire adoptă terapia prin râs ca o formă complementară de tratament.