Importanţa consumului de lapte în sarcină

1 2 jpg jpeg

├Än urma studiului, o echip─â de speciali┼čti din Islanda ┼či din Danemarca au observat c─â exist─â o leg─âtur─â ├«ntre mamele care beau lapte ├«n sarcin─â ┼či ├«n─âl┼úimea pe care o au copiii.

La cercetarea, care s-a desf─â┼čurat ├«n perioada 1988-1989, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au urm─ârit starea de s─ân─âtate, dar ┼či obiceiurile alimentare ├«n cazul a 809 femei ├«ns─ârcinate din Danemarca.

Imediat dup─â na┼čtere, dar ┼či dup─â 20 de ani, speciali┼čtii au m─âsurat ┼či analizat ├«n─âl┼úimea copiilor. Astfel, ei au ajuns la concluzia c─â gravidele care au b─âut ├«n cele nou─â luni de sarcin─â lapte au copii mai ├«nal┼úi dec├ót cele care nu au avut acest obicei alimentar.

,,Iodul, care se g─âse┼čte ┼či ├«n lapte, are un rol semnificativ ├«n c├ónd vine vorba de buna func┼úionare a glandei tiroide. Astfel, laptele consumat ├«n timpul sarcinii aduce beneficii s─ân─ât─â┼úii gladei tiroide, a celei cerebrale, dar ┼či dezvolt─ârii copiluluiÔÇŁ, au afirmat cercet─âtorii care au luat parte la studiu.

Rezultatele unor cercet─âri anterioare, la care au participat aproximativ 1.000 de femei ├«ns─ârcinate, au ar─âtat c─â lipsa iodului din alimenta┼úie (din lactate, din pe┼čte) poate duce la apari┼úia problemelor de citire la copil, dar ┼čia celor de dezvoltare.