Implantul mamar întârzie diagnosticarea cancerului

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla dacă protezele mamare pot sau nu să influenţeze depistarea cancerului de sân, cercetătorii canadieni au analizat concluziile a 12 studii efectuate în principal în Canada şi în Statele Unite ale Americii.

Analiza a scos în evidenţă faptul că femeile cu proteze mamare au o probabilitate cu 26% mai mare de a fi diagnosticate mai târziu cu cancer de sân.

De asemenea, cinci din aceste 12 studii au arătat că riscul de deces din cauza acestui tip de cancer este cu 38% mai mare la purtătoarele de proteze mamare în comparaţie cu femeile fără implanturi.

Explicaţia oamenilor de ştiinţă este că implanturile, indiferent dacă sunt din silicon sau din soluţie salină, pot îngreuna interpretarea mamografiei din cauza radio-opacităţii acestora, ceea ce duce la apariţia unor rezultate fals negative puse pe seama lipsei vizibilităţii.

O posibilă alternativă de diagnosticare în acest caz este cea prin IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), însă eficacitatea acestei metode în ceea ce priveşte cancerul mamar rămâne de demonstrat, precizează cercetătorii.