Implantul mamar întârzie diagnosticarea cancerului

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla dac─â protezele mamare pot sau nu s─â influen┼úeze depistarea cancerului de s├ón, cercet─âtorii canadieni au analizat concluziile a 12 studii efectuate ├«n principal ├«n Canada ┼či ├«n Statele Unite ale Americii.

Analiza a scos în evidenţă faptul că femeile cu proteze mamare au o probabilitate cu 26% mai mare de a fi diagnosticate mai târziu cu cancer de sân.

De asemenea, cinci din aceste 12 studii au arătat că riscul de deces din cauza acestui tip de cancer este cu 38% mai mare la purtătoarele de proteze mamare în comparaţie cu femeile fără implanturi.

Explica┼úia oamenilor de ┼čtiin┼ú─â este c─â implanturile, indiferent dac─â sunt din silicon sau din solu┼úie salin─â, pot ├«ngreuna interpretarea mamografiei din cauza radio-opacit─â┼úii acestora, ceea ce duce la apari┼úia unor rezultate fals negative puse pe seama lipsei vizibilit─â┼úii.

O posibil─â alternativ─â de diagnosticare ├«n acest caz este cea prin IRM (imagistic─â prin rezonan┼ú─â magnetic─â), ├«ns─â eficacitatea acestei metode ├«n ceea ce prive┼čte cancerul mamar r─âm├óne de demonstrat, precizeaz─â cercet─âtorii.