Implantul cohlear bilateral este decontat de casele de asigur─âri

1 2 jpg jpeg

În cazul în care sunt necesare două implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide dacă se vor efectua simultan sau pe rând. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de către casa de asigurări.

├Än situa┼úiile ├«n care solicit─ârile de implanturi cohleare dep─â┼česc capaciatatea de infrastructur─â ┼či resurs─â uman─â a medicilor speciali┼čti de a efectua acest tip de interven┼úie chirurgical─â, ace┼čtia vor decide lista de prioritizare a cazurilor. O astfel de list─â se va realiza ┼či ├«n situa┼úiile ├«n care cererile de implantare dep─â┼česc num─ârul de dispozitive existente la un moment dat la nivelul unit─â┼úii sanitare care deruleaz─â programul.

CNAS a transmis o circular─â caselor de asigur─âri jude┼úene prin care le solicit─â informarea furnizorilor care deruleaz─â programul de tratament al surdit─â┼úii privind prevederile legislative conform c─ârora, ├«n cadrul acestui program, pacientul poate beneficia doar de un implant cohlear sau de implant bilateral, dup─â caz. Casele de asigur─âri de s─ân─âtate deconteaz─â implanturile cohleare efectuate unui bolnav, ca urmare a deciziei medicului specialist care evalueaz─â bolnavul ┼či stabile┼čte momentul efectu─ârii interven┼úiei sau interven┼úiilor chirurgicale.

În anul 2014, bugetul alocat acestui program, în valoare de 10,6 milioane lei, a permis realizarea a 93 de implanturi cohleare la nivel naţional. La finalul anului trecut mai existau în stoc 3 proteze pentru implant cohlear.

Creditele de angajament alocate în 2015 pentru implanturile cohleare sunt de 11,25 milioane lei, contravaloarea a 110 implanturi cohleare. Costul mediu al unui implant cohlear este de 96.385 lei.

Există 7 unităţi în ţară care derulează acest program:

1. Institutul de Fonoaudiologie ┼či Chirurgie Func┼úional─â O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociot─â"

2. Spitalul Clinic Col┼úea Bucure┼čti

3. Spitalul Clinic Municipal Timi┼čoara

4. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca

5. Spitalul Clinic de Recuperare Ia┼či

6. Spitalul Clinic Jude┼úean de Urgen┼ú─â T├órgu Mure┼č

7. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "M. S. Curie"