Igiena orală precară poate duce la apariţia cancerului

1 2 jpg jpeg

Placa dentar─â este alc─âtuit─â dintr-un film de bacterii care acoper─â suprafa┼úa din┼úilor, inclusiv a spa┼úiilor dintre din┼úi ┼či gingie. Aceasta poate duce ├«n timp la apari┼úia cariilor, a inflama┼úiilor gingivale ┼či chiar la pierderea din┼úilor.

După ce au luat în calcul factorii de risc pe care îi prezintă placa dentară persistentă, cercetătorii afirmă că prezenţa ei pe perioade lungi de timp poate duce la apariţia a cinci tipuri de cancer.

,,Este cunoscut faptul c─â o igien─â oral─â precar─â poate duce la apari┼úia multor probleme de s─ân─âtate. Mai nou, cercet─ârile noastre au demonstrat c─â lipsa ├«ngrijirii dentare poate fi asociat─â cu apari┼úia cancerului, inclusiv cu decesul cauzat de aceast─â boal─âÔÇŁ, au spus cercet─âtorii care au participat la studiu.

Ei au urm─ârit pentru 24 de ani (1985-2009) starea de s─ân─âtate a 1.400 de persoane din Suedia, care aveau v├órsta cuprins─â ├«ntre 30 ┼či 40 de ani.

După ce au răspuns la mai multe întrebări legate de obiceiurile lor zilnice, precum fumatul, participanţilor le-a fost evaluată igiena orală (placă dentară, boli gingivale etc.).

În funcţie de rezultate, cercetătorii au ajuns la concluzia că printre persoanele care aveau un indice mai mare al plăcii dentare se numărau cele care fuseseră diagnosticate cu cancer sau cele care au decedat din cauza acestei boli până la finalul studiului.