Iei statine? Iată cum îţi este influenţat comportamentul!

1 2 jpg jpeg

Deşi cercetările recente au descoperit o posibilă legătură între administrarea acestui tip de pastile şi stările de nervozitate şi de violenţă, rezultatele nu au fost suficiente.

Pentru a vedea care este legătura dintre cele două, specialiştii de la Universitatea din California (SUA) au realizat un studiu la care au participat mai mult de 1.000 de bărbaţi şi de femei (aflate în perioada de după menopauză). O parte dintre voluntari au luat statine, în timp ce ceilalţi medicamente placebo.

După ce le-au analizat comportamentul timp de şase luni, cercetătorii au observat că în rândul bărbaţilor starea de irascibilitate nu era prezentă, în schimb participantele care luau statine aveau frecvent stări de nervi.

,,Rezultatele mai multor cercetări au făcut legătura dintre tratamentul pe bază de statine şi starea de irascibilitate şi cea de violenţă, în unele cazuri chiar şi de suicid. Dacă în cazul bărbaţilor aceste medicamente reduce starea de agresiune, în rândul femeilor ea este favorizată”, a afirmat Beatrice A. Golomb, profesor de medicină în cadrul Universităţi din California, SUA.

Concluziile cercetării au fost publicate online în Jurnalul Medical „Plos One“.