Iei calmante des? Eşti mai expus cancerului renal

1 2 jpg jpeg

Calmantele (antiinflamatoare non-steroide), precum ibuprofenul, cresc şansele apariţiei acestui tip de cancer, în mod egeal atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

,,Este primul studiu care analizează legătura dintre acest tip de medicamente şi cancerul de rinichi. Oamenii ar trebui să ia calmante, însă nu frecvent sau pe termen lung. Cel mai indicat este să fie luate la recomandarea medicului”, a precizat Eunyoung Cho, asistent universitar la Şcoala de Medicină Harvard, SUA.

Cercetarea a fost realizată pe 77.000 de femei şi aproximativ 50.000 de bărbaţi, care au participat în paralel la două studii. Astfel a fost analizat efectul antiinflamatoarelor non-steroide luate pe o perioadă de 16, respectiv 20 de ani.

Din numărul total de participanţi, 333 au fost diagnosticaţi cu cancer de rinichi. ,,Riscul apariţiei cancerului de rinichi este unul mic însă nu trebuie ignorant. Riscul variază în funcţie de cât de lungă este perioada în care s-a apelat la calmante”, a adăugat Christopher W. Ryan, medic specialist la Institutul Oncologic din Potland, SUA.