Iei calmante? Ai un risc mai mare de a face pneumonie

1 2 jpg jpeg

Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare în Domeniul Sănătăţii de la Universitatea Washington (UW) au precizat că spre deosebire de analgezice, benzodiazepinele (medicamente cu efect sedativ, recomandate în caz de insomnie sau stări de anxietate) nu cresc riscul apariţiei pneumoniei.

,,Folosirea calmantelor creşte riscul de pneumonie în cazul persoanelor mai în vârstă şi afectează şi sistemul imunitar.Chiar dacă situaţia nu este similară în cazul benzodiazepinelor, medicii ar trebui să prescrie cu mai multă atenţie aceste medicamente”, a precizat Sascha Dublin, conducătoarea studiului, de la UW.

Cercetarea a avut loc în perioada 2000-2003 şi a fost realizată atât pe pacienţi diagnosticaţi în acest interval cu pneumonie, dar şi pe alţii care nu sufereau de această afecţiune.

Spre deosebire de benzodiazepine, calmantele au crescut riscul de pneumonie la majoritatea pacienţilor care obişnuiau să le ia. Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Societăţii Americane de Geriatrie.