Iat─â de ce nu e bine s─â folose┼čti lum├ón─âri parfumate!

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii sunt de p─ârere c─â fumul emanat de lum├ón─ârile parfumate pot forma un cocktail periculos pentru s─ân─âtate, mai ales c─â multe dintre locuin┼úe nu sunt bine ventilate bine ┼či din cauza frigului nici nu aerisim corespunz─âtor.

Pe perioada cercet─ârii, oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Centrul Na┼úional pentru ┼×tiin┼úe Atmosferice din cadrul Universit─â┼úii din New York (SUA) au folosit mai multe tipuri de lum├ón─âri parfumate pe care le-au folosit pentru a re├«mprosp─âta aerul ├«n ┼ča┼če locuin┼úe diferite.

├Än prim─â faz─â, a fost testat nivelul compu┼čilor organici volatili din locuin┼úe ┼či au fost descoperite substan┼úe precum benzenul (substan┼ú─â emanat─â ┼či de ┼úevile de e┼čapamanet de la ma┼čini), dar ┼či de alfa-pinen, compus frecvent folosit la fabricarea produselor de cur─â┼úenie ┼či de igienizare.

De asemenea, speciali┼čtii au descoperit c─â lum├ón─ârile parfumate mai con┼úin ┼či limonen, substan┼ú─â cu arom─â de citrice. ├Än combina┼úie cu ozonul, acest compus citric poate duce la formarea formadelhidei, substan┼ú─â folosit─â ├«n procesul de ├«mb─âls─âmare.

ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere c─â tot mai multe persoane folosesc lum├ón─âri parfumate sau odorizante cu diferite arome pentru a re├«mprosp─âta aerul din locuin┼ú─â, bine este de ┼čtiut c─â acestea pot avea efecte negative asupra s─ân─ât─â┼úii. Unele dintre plantele pe care le avem ├«n case pot s─â absoarb─â substan┼úele emanate de astfel de produseÔÇť, a afirmat Alastair Lewis, profesor la Universitatea din New York.