Iată de ce nu e bine să foloseşti lumânări parfumate!

1 2 jpg jpeg

Specialiştii sunt de părere că fumul emanat de lumânările parfumate pot forma un cocktail periculos pentru sănătate, mai ales că multe dintre locuinţe nu sunt bine ventilate bine şi din cauza frigului nici nu aerisim corespunzător.

Pe perioada cercetării, oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional pentru Ştiinţe Atmosferice din cadrul Universităţii din New York (SUA) au folosit mai multe tipuri de lumânări parfumate pe care le-au folosit pentru a reîmprospăta aerul în şaşe locuinţe diferite.

În primă fază, a fost testat nivelul compuşilor organici volatili din locuinţe şi au fost descoperite substanţe precum benzenul (substanţă emanată şi de ţevile de eşapamanet de la maşini), dar şi de alfa-pinen, compus frecvent folosit la fabricarea produselor de curăţenie şi de igienizare.

De asemenea, specialiştii au descoperit că lumânările parfumate mai conţin şi limonen, substanţă cu aromă de citrice. În combinaţie cu ozonul, acest compus citric poate duce la formarea formadelhidei, substanţă folosită în procesul de îmbălsămare.

„Având în vedere că tot mai multe persoane folosesc lumânări parfumate sau odorizante cu diferite arome pentru a reîmprospăta aerul din locuinţă, bine este de ştiut că acestea pot avea efecte negative asupra sănătăţii. Unele dintre plantele pe care le avem în case pot să absoarbă substanţele emanate de astfel de produse“, a afirmat Alastair Lewis, profesor la Universitatea din New York.