Iată ce riscă adolescenţii care nu dorm suficient!

1 2 jpg jpeg

Specialiştii de la Centrul de Control şi Prevenirea a Bolilor din SUA sunt de părere că după 21 de ani se observă cel mai bine excesul de greutate în cazul adolescenţilor care nu au respectat un program de odihnă de 8-9 ore de somn pe noapte.

La studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia (SUA) şi cei de la Universitatea de Nord din Carolina (SUA), au fost analizate date obţinute de la mai mult de 10.000 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 21 de ani.

Dintre participanţi, aproape 20% au spus că au dormit în jur de şase ore pe noapte în perioada adolescenţei sau chiar mai puţin. Astfel, specialiştii au observat că tinerii care nu au avut un program stabil de somn erau şi cei care aveau exces de greutate.

,,Pentru că nu se odihnesc suficient, adolescenţii au un nivel mai redus de energie, de unde şi alimentele nesănătoase pe care le consumă. În multe din cazuri, tocmai aceste produse ajung să fie sursa lor principală de energie. Problema este că excesul de greutate la tinereţe este tot mai dificil de eliminat pe măsură ce înaintăm în vârstă”, a afirmat Shakira Suglia, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia.

Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Pediatria”.