Gustările dulci afectează dantura copiilor în ciuda periajului

1 2 jpg jpeg

Copiii sub v├órsta de 5 ani sunt mai predispu┼či la carii ┼či la probleme dentare dac─â obi┼čnuiesc s─â m─ân├ónce dulciuri la gust─ârile de peste zi sau dac─â li se dau b─âuturi carbogazoase.

Potrivit unei studiu efectuat de o echip─â de cercet─âtori de la Universitatea din Edinburg, Marea Britanie, chiar ┼či cei care m─ân├ónc─â iaurt cu fructe din comer┼ú ├«ntre mese au un risc crescut de a suferi de afec┼úiuni dentare.

Coordonatorul studiului, Dr. Valeria Skafida, subliniaz─â: ÔÇ×Concluziile indic─â faptul c─â un consum zilnic de b─âuturi carbogazoase, dulciuri, ciocolat─â favorizeaz─â c─âdea din┼úilor. ├Än Sco┼úia, p─ârin┼úii sunt sf─âtui┼úi s─â limiteze consumul de dulciuri la copii ┼či s─â le ofere dup─â mas─â, nu ├«ntre mese, dar rezultatele noastre le sugereaz─â c─â dulciurile ├«n general ac┼úionez─â ├«n detrimentul s─ân─ât─â┼úii copiilorÔÇť.

Rata incidenţei afecţiunilor dentare la copii a scăzut în Scoţia odată cu introducerea unui program de îngrijire dentară la copii, în anul 2011. Treptat, numărul copiilor care consumă des dulciuri s-a redus, ajungând în prezent la 15%.

La studiu au participat aproape 4.000 de copii cu v├órste cuprinse ├«ntre 2 ┼či 5 ani. Le-au fost monitorizate obiceiurile de igien─â dentar─â (frecven┼úa cu care se spal─â pe din┼úi ┼či cu care merg la un consult stomatologic) ┼či alimentare.

S-a observat c─â fructele protejeaz─â dantura

Mul┼úi copii tind s─â aleag─â numai gust─âri dulci, ceea ce le cre┼čte riscul de carii dentare. La copiii care la v├órsta de 2 ani nu erau sp─âla┼úi pe din┼úi nici m─âcar o dat─â pe zi s-a observat o cre┼čtere a riscului de a suferi probleme dentare la v├órsta de 5 ani. ├Än schimb, cei care au ales fructe la gust─âri au avut un risc redus de apari┼úie a cariilor.