Gr─âsimile trans, asociate cu risc crescut de deces

1 2 jpg jpeg

Potrivit autorilor studiului, pentru persoanele s─ân─âtoase, o cantitate rezonabil─â de gr─âsimi saturate prezente ├«n alimenta┼úia zilnic─â nu genereaz─â riscuri pentru s─ân─âtate. ├Än schimb, gr─âsimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare ┼či cu declan┼čarea maladiilor coronariene, informeaz─â agen┼úia Reuters, citat─â de Mediafax. Ghidurile dietetice actuale recomand─â ca gr─âsimile trans, prezente ├«n produse de origine animal─â, precum unt, g─âlbenu┼čul de ou ┼či carnea de somon, ar trebui s─â de┼úin─â cel mult 10% din aportul caloric zilnic. Gr─âsimile trans nesaturate, cunoscute ┼či sub numele de gr─âsimi trans, precum uleiurile hidrogenate care asigur─â o perioad─â de conservare mai mare pentru alimentele procesate ┼či margarin─â, sunt produse pe cale industrial─â ┼či ar trebui s─â asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.

Pentru noua analiz─â, cercet─âtorii de la mai multe institu┼úii ┼čtiin┼úifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 41 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de gr─âsimi saturate ┼či starea de s─ân─âtate, realizate pe un e┼čantion de peste 300.000 de persoane, ┼či datele furnizate de 20 de studii despre leg─âtura dintre aportul de gr─âsimi trans ┼či starea de s─ân─âtate, realizate pe un e┼čantion de peste 200.000 de persoane.

Aportul de gr─âsimi saturate nu a fost asociat cu maladiile coronariene, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC) ┼či diabetul de tip 2, iar leg─âtura dintre aceste gr─âsimi ┼či riscul de deces cauzat de bolile coronariene nu a fost una elocvent─â.

Consumul de gr─âsimi trans industriale a fost asociat cu o cre┼čtere de 34% a riscului general de deces, cu o cre┼čtere cu 24% a riscului de mortalitate provocat─â de boli cardiace ┼či cu o cre┼čtere cu 21% a riscului de apari┼úie a bolilor cardiace, afirm─â autorii acestui studiu, publicat ├«n British Medical Journal.

├Äntruc├ót dovezile nu au fost suficiente ├«n privin┼úa gr─âsimilor saturate, comunitatea ┼čtiin┼úific─â are nevoie de mai multe studii pe aceast─â tem─â, noteaz─â autorii studiului. Niciunul dintre studiile repertorizate nu au inclus teste aleatorii controlate - cel mai riguros tip de studiu ┼čtiin┼úific; toate au fost bazate pe observa┼úii f─âcute de-a lungul timpului, a┼čadar ┼či al┼úi factori de risc din stilurile de via┼ú─â ale participan┼úilor ar fi putut s─â joace un rol ├«n evolu┼úia st─ârii lor de s─ân─âtate.

Mai multe alte studii din 2010 au confirmat faptul c─â gr─âsimile saturate nu sunt asociate cu infarctul ┼či cu AVC-ul, precizeaz─â medicul Ronald M. Krauss de la Institutul de Cercetare asociat Spitalului de Pediatrie din Oakland, California, un expert ├«n patologia bolilor coronariene, care nu a luat ├«ns─â parte la analiza cercet─âtorilor canadieni.

Administra┼úia american─â pentru alimente ┼či medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) a somat produc─âtorii de alimente s─â elimine din produsele lor toate gr─âsimile trans p├ón─â ├«n anul 2018.