Gr─âsimea abdominal─â favorizeaz─â bolile renale

1 2 jpg jpeg

Gr─âsimea abdominal─â este ┼či principala cauz─â a afec┼úiunilor cardiovasculare.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â olandezi au descoperit c─â excesul de kilograme, distribuite ├«n special ├«n zona abdomenului, poate afecta s─ân─âtatea rinichilor.

P├ón─â ├«n prezent se cuno┼čtea faptul c─â o siluet─â ├«n form─â de m─âr este mai predispus─â la afec┼úiuni cardiace, spre deosebire de trupul ÔÇ×sculptatÔÇť ├«n form─â de par─â.

Cel mai nou studiu efectuat de cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Groningen, Olanda, a prezentat date de la peste 300 de persoane, unele fiind normoponderale, altele având exces de kilograme.

Ace┼čtia au g─âsit c─â un corp cu talia mai mare dec├ót linia ┼čoldurilor, form─â ├«nt├ólnit─â mai mult la persoanele cu trup ÔÇ×m─ârÔÇť, este mai predispus tulbur─ârilor renale.

├Än activitatea rinichilor apar probleme precum reducerea fluxului sangvn renal ┼či cre┼čterea tensiunii arteriale la nivelul rinichilor. Aceste complica┼úii s-au observat ┼či la persoanele clinic s─ân─âtoase, cu trup ÔÇ×m─ârÔÇť.

Arjan Kwakernaak, coordonatorul studiului, a declarat: ÔÇ×Am descoperit c─â persoanele cu siluet─â ├«n form─â de m─âr, chiar dac─â sunt s─ân─âtoase ÔÇ×tunÔÇť ┼či au tensiunea arterial─â ├«n limite normale, au o tensiune cresc─âtoare la nivelul rinichilorÔÇť.