Ghid de supravieţuire la temperaturi scăzute

1 2 jpg jpeg

Cel puţin jumatate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool iar căderea în stradă în frig şi umezeală face ca gravitatea acestor cazuri să crească. Regimul termic al acestei perioade vă poate crea probleme majore de sănatăte mai ales dacă aparţineţi grupelor de de risc precum copiii sau vârstnicii sau sunteţi printre cei cu afecţiuni metabolice, cardiace, respiratorii sau neurologice. Recordul de hipotermie de la Spitalul de Urgenţe a fost la un pacient de 72 de ani ce a consumat alcool la un vecin şi apoi a plecat acasă, dar pe drum a căzut şi a adormit, fiind găsit de o rudă dupa câteva ore.

Pacientul a stat in frig şi a intrat în şoc hipotermic într-o noapte în care temperaturile au scăzut şi sub 0 grade. Pacinetul avea temperatura de 21 de grade, fiind în colaps şi prezenta şi tulburări de ritm cardiac. A fost resuscitat mai multe ore şi a beneficiat de măsuri de încălzire activă şi pasivă în UPU concomitent cu tratatamentul etilismului acut la o alcoolemie de peste 5g o%.

Pentru a nu fi afectaţi de frig vă recomandăm evitarea deplasării la primele ore ale dimineţii sau seara, când temperaturile sunt extrem de scăzute, alegeţi haine groase care să va asigure protecţia feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor, consumul de lichide calde, evitarea expunerii prelungite la frig şi alternarea expunerii cu repausul în spaţii încălzite precum cele publice, magazinele, staţiile de benzină, gări, precum şi evitarea imobilizării prelungite şi asigurarea unei activităţi fizice.

Citeşte continuarea articolului AICI