Găteşti acasă? Ai riscuri mai mari de accidente vasculare!

1 2 jpg jpeg

Rezultatele cercetării contrazic opinia generală potrivit căreia preparatele gătite în casă sunt mai sănătoase, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

De asemenea, studiul sugerează că mâncărurile nu devin „mai sănătoase" doar pentru simplul fapt că sunt gătite în casă. Printre motivele invocate de cercetători care ar putea să explice aceste riscuri medicale se află faptul că persoanele care gătesc acasă sunt mai generoase în ceea ce priveşte cantităţile de ingrediente nesănătoase, precum unt, zahăr şi sare.

De asemenea, aceste persoane mănâncă mai mult, întrucât se simt îndreptăţite să facă acest lucru deoarece au cheltuit mult timp şi energie preparând mâncarea.

Gustând des din preparatele culinare, în timp ce acestea sunt pregătite, persoanele respective se îngraşă de-a lungul timpului. De asemenea, spun cercetătorii, este posibil ca alimentele comercializate în lanţurile de magazine să fi devenit mai sănătoase în ultimii ani.

Autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, au analizat date colectate pe parcursul a 14 ani de la un eşantion de peste 2.755 de femei cu vârstele cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Chestionarele au inclus şi informaţii despre timpul petrecut în bucătărie, rezultatele analizelor medicale anuale, inclusiv cele despre sindromul metabolic.

Acesta este termenul medical asociat unei persoane care prezintă trei dintre cei cinci factori care cresc riscul de AVC şi maladii cardiace. Semnele de atenţionare pentru sindromul metabolic sunt: hipertensiune, nivel crescut al colesterolului şi obezitate.

Femeile care petrec cel mai mult timp în bucătărie preparând feluri de mâncare prezintă cele mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic.

Studiul a fost publicat în revista Preventive Medicine.