Fumul de ┼úigar─â cre┼čte riscul de leucemie la copii

1 2 jpg jpeg

Echipa de cercet─âtori, condus─â de medicul Elizabeth Milne, de la Institutul de Cercet─âri pentru S─ân─âtatea Copilului ,,TelethonÔÇŁ (Australia), a supravegheat aproximativ 400 de copii care sufereau de leucemie limfobastic─â acut─â.

Cercet─âtorii au mai analizat dac─â p─ârin┼úii acestora erau fum─âtori, ├«ns─â au ┼či comparat cele 400 de familii cu alte 800 care aveau copii de v├órst─â asem─ân─âtoare, dar care nu sufereau de leucemie.

Copiii ai c─âror ta┼úi au fumat ├«n perioada conceperii erau cu 15% mai predispu┼či s─â sufere de leucemie, fa┼ú─â de cei ai c─âror p─ârin┼úi nu fumau. Iar dac─â ta┼úii fumau mai mult de 20 de ┼úig─âri pe zi, riscul era mai mare cu 44%.

,,Fumul de ┼úigar─â este plin de toxine, de aceea nu este exclus ca aceste toxine s─â influen┼úeze celulele care produc sperma. Important este ca p─ârin┼úii s─â ├«┼či aminteasc─â c─â fumatul, indiferent de perioad─â, este un factor de risc pentru s─ân─âtatea copiluluiÔÇŁ, a precizat Patricia Buffler, professor la Universitatea din Carolina, SUA.