Fumatul poate provoca hemoragie cerebrală

1 2 jpg jpeg

Mai târziu, chiar dacă persoana renunţă la acest viciu, riscul se reduce, însă nu dispare. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât şansele de supravieţuire în urma unui anevrism rupt sunt de doar 50%, iar cei care supravieţuiesc rămân cu o dizabilitate.

În cadrul studiului au fost analizate 426 de cazuri de hemoragie subarahnoidiană ce au provenit din 33 de spitale din Coreea, care au fost comparate cu datele medicale a 426 de persoane care nu au suferit hemoragie.

După ce au comparat detaliile privind stilul de viaţă, istoricul medical şi obiceiurile lor, precum fumatul, cercetătorii au observat că cei mai multţi fumători făceau parte din grupul persoanelor care suferiseră hemoragie cerebrală. Dintre aceştia, 38% fumau mai mult de 20 de ţigări pe zi.

,,Cu cât este mai lungă perioada în care se fumează, cu atât este mai mare şi riscul de a suferi o hemoragie cerebrală. Fumatul duce în timp la îngroşarea sângelui, astfel fiind mai mare riscul de apariţie a hemoragiei. În plus, fumatul produce modificări permanente în structura pereţilor arterelor”, au subliniat oamenii de ştiinţă.

După 10-15 ani din momentul renunţării la tutun riscul începe să se reducă vizibil. Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Neurologia, Neurochirurgia şi Psihiatria”.