Fumatul poate duce la apariţia cancerului ovarian

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii au folosit datele de la două studii din China, la care au participat în total 28.114 de femei care suferau de cancer ovarian şi alte 94.942 de femei care nu aveau probleme de sănătate.

,,Anterior nu exista decât o singură legătură între fumat şi riscul de apariţie a cancerului ovarian, ce provenea de la o lucrare din 2009. Rezultatele pe care le-am obţinut acum au evidenţiat legătura dinte fumat şi un anume tip de cancer ovarian, cel cu tumori maligne mucinoase. Acest tip de cancer reprezintă 15% din numărul total de cancere ovariene”, a afirmat Colin Binns, profesor la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii ,,Curtin” din Australia.

La analizarea datelor s-a luat în considerare indicele de masă corporală a participantelor, consumul de alcool, utilizarea de contraceptive şi terapia hormonală de menopauză.

,,O să continuăm să analizăm această legătură dintre fumat şi cancerul ovarian. Între timp, renunţarea la fumat este cel mai bun sfat pe care ar trebui să-l prezinte pacientelor toţi medicii”, a mai adăugat Colin Binns.

Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Lancet Oncology”.