Fumatul poate afecta memoria ┼či limbajul

1 2 jpg jpeg

Pe termen lung, fumatul poate duce la subţierea cortexului, o importantă regiune cerebrală, se arată în concluziile unui studiu făcut de către cercetătorii scoţieni.

Iată ce funcţii pot fi afectate

Cortexul este stratul exterior al creierului, unde au loc func┼úiile cognitive esen┼úiale, cum sunt memoria, limbajul ┼či percep┼úia. Practic, toate func┼úiile enumerate pot fi afectate, ├«n timp, din cauza fumatului.

La cercetare au luat parte 244 de b─ârba┼úi ┼či 260 de femei cu v├órsta medie de 73 de ani. Din grup f─âceau parte nefum─âtori, fum─âtori ┼či persoane care renun┼úaser─â la fumat. Studiul a fost realizat de cercet─âtorii de la Universitatea McGill ┼či de la Universitatea din Edinburgh.

20.000 de fum─âtori pasiv mor anual

Din p─âcate, chiar ┼či fumatul pasiv este periculos. Studiile arat─â c─â ├«n Europa, aproape 20.000 de nefum─âtori mor anual din cauza fumatului pasiv, majoritatea fiind expu┼či acas─â fumului de ┼úigar─â. Nicotina ajunge la creier ├«n doar zece secunde. Ac┼úioneaz─â direct asupra inimii, schimb─â frecven┼úa cardiac─â ┼či tensiunea arterial─â.