Fumatul lasă o amprentă în ADN

1 2 jpg jpeg

Conform noii descoperiri, metilarea ADN — un proces prin care celulele controlează activitatea genelor — este cea care poate oferi un indiciu important ce trădează faptul că o persoană a fost fumătoare.

Cercetătorii ştiau deja că foştii fumători riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer şi boli de inimă chiar şi la câteva decenii după încetarea obiceiului nociv, însă mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau încă pe deplin înţelese.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă americani au analizat metilarea ADN în cadrul genomului uman folosind mostre de sânge de la aproape 16.000 de participanţi, inclusiv de la actuali şi foşti fumători, dar şi de la persoane care nu au fumat niciodată.

Concluziile cercetătorilor demonstrează că, în cinci ani de la încetarea acestui obicei, majoritatea secvenţelor ADN ale foştilor fumători redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Însă, anumite secvenţe persistă chiar şi timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare şi anumite tipuri de tumori.

Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte tratamente mai bine localizate.