Fumatul afectează mai mult femeile decât bărbaţii

1 2 jpg jpeg

În cadrul cercetării au fost examinate 1.839 de femei şi 1.694 de bărbaţi din Finlanda, Suedia, Danemarca, Olanda, Franţa şi Italia. Participanţii au fost examinaţi cu ajutorul tehnologiei cu ultrasunete pentru a li se verifica starea de sănătate a arterelor care transportă sângele către creier.

Deşi efectele nocive ale tutunului duc la apariţia problemelor cardiace pentru ambele sexe, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii când vine vorba de astfel de afecţiuni.

Pe lângă fumat, vârsta, tensiunea arterială, nivelul colestrolului şi obezitatea sunt alţi factori ce pot duce la apariţia arterosclerozei.

,,Rezultatele noastre sunt importante având în vedere campanile educative de stopare a fumatului care au avut efect mai mult asupra femeilor, decât al bărbaţilor. Încă nu ştim cu exactitate de ce femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, însă sunt mai mulţi factori care pot duce la apariţia bolii”, a precizat Elena Tremoli, profesor de farmacologie la Universitatea din Milano, Italia.