Fumat pasiv poate duce la obezitate

1 2 jpg jpeg

Dup─â mai multe analize pe cobai, speciali┼čtii au observat leg─âtura dintre fumul pe care ├«l inhaleaz─â nefum─âtorii ┼či predispozi┼úia pentru obezitate.

├Än cadrul studiului, cercet─âtorii au au expus mai mul┼úi cobai la fumul de ┼úigar─â, dup─â care le-au analizat reac┼úia metabolic─â. Astfel, rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â o parte dintre substan┼úele prezente ├«n fumul de ┼úigar─â pot declan┼ča lipidele cunoscute sub denumirea de ceramide, care pot perturba func┼úiile celulor care sunt responsabile de rezisten┼úa la insulin─â, respectiv de cre┼čterea ├«n greutate.

,,├Än prim─â faz─â, persoanele care locuiesc al─âturi de fum─âtori, cu at├ót mai mult ├«n cazul copiilor, risc─â s─â sufere de probleme cardiovasculare. De asemenea, atunci c├ónd apare rezisten┼úa la insulin─â, ├«n organism au loc mai multe modific─âri, unele dintre ele favoriz├ónd cre┼čterea ├«n greutateÔÇŁ, a afirmat Benjamin Bikman, profesor la Departamentul de Psihologie ┼či Fiziologie de la Universitatea Brigham Young, Utah, SUA.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul American de Psihologie.