Fructul care reduce efectele nocive ale poluării

2 jpg jpeg

Specialiştii susţin că nivelul ridicat de vitamina E din aceste alimente protejează plămânii de particulele nocive din aerul poluat.

Particulele pot proveni din diverse surse: centrale electrice, fabrici, lemnele arse, dar şi din gazele de eşapament. Ele pătrund prin aerul pe care îl respirăm la nivelul plămâinilor, ceea ce creşte riscul de apariţie a problemelor respiratorii şi a celor cardiovasculare.

La cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, au participat aproximativ 5.500 de persoane (dintre acestea 500 locuiau în zone unde nivelul de polurare era mai ridicat).

În primă fază, cercetătorii au verificat capacitatea respiratorie şi cea pulmonară a voluntarilor, după care i-au pus să răspundă la mai multe întrebări legate de suplimentele de vitamine pe care le luau, dar şi dacă sufereau de carenţe de vitamine sau de minerale.

Astfel, rezultatele obţinute au arătat că participanţii care luau suplimente cu vitamina E erau mai puţin predispuşi problemelor respiratorii sau pulmonare, spre deosebire de cei care avea un nivel mai redus de această vitamină în sânge.

,,Cercetările noastre au arătat că există o legătură evidentă între nivelul redus de vitamina E din sânge şi afecţiunile pulmonare sau astmul bronşic. Vom efectua mai multe studii pentru a vedea exact cum protejează această vitamină sănătatea pulmonară”, a precizat Frank Kelly, profesor la Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie.