Fructele pot proteja împotriva bolilor oculare

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii japonezi au descoperit că fructele ajută la prevenirea afecţiunilor oculare, precum retinopatia diabietică, boală care pot duce la pierderea vederii.

Studiul, realizat pe o perioadă de opt ani, a fost efectuat pe 978 de persoane diagnosticate cu diabet. La începutul cercetării, participanţii au răspuns la mai multe întrebări legate de alimentaţia lor, după care au mers anual la control oftalmologic.

De┼či la ├«nceputul cercet─ârii niciunul dintre paticipan┼úi nu avea probleme oculare, dup─â opt ani 258 dintre ace┼čtia au fost diagnostica┼úi cu retinopatie diabetic─â (afectarea vaselor de s├ónge de la nivelul retinei).

,,Sf─âtuiesc persoanele care sufer─â de diabet s─â consume c├ót mai multe fructe proaspete. Pe l├óng─â celelalte beneficii pe care le aduc s─ân─ât─â┼úii, fructele ajut─â la prevenirea bolilor oculare. Dintre participan┼úii la studiu, cei care nu obi┼čnuiau s─â m─ân├ónce fructe au fost ┼či cei care au fost diagnostica┼úi ├«n timp cu retinopatie diabetic─âÔÇŁ, a precizat Shiro Tanaka, medic la Spitalul Universitar ,,KyotoÔÇŁ din Japonia.

Rezultatele ob┼úinute au indicat c─â persoanele care m─ân├ónc─â ├«ntre 3 ┼či 5 fructe pe zi au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta retinopatie diabetic─â.

Nutrien┼úii ┼či vitaminele din fructe sunt cele care protejeaz─â ├«mpotriva problemelor oculare.