Fructele care reduc riscul de accident vascular cerbral

1 2 jpg jpeg

Dup─â mai multe analize, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â alimentele care au un con┼úinut bogat ├«n potasiu reduc riscul de AVC chiar ┼či cu 25%.

La cercetarea, realizat─â timp de 11 ani de speciali┼čtii de la Colegiul de Medicin─â ,,Albert EinsteinÔÇŁ din New York, au participat 90.137 de femei, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 50 ┼či 79 de ani.

Pe parcursul studiului, cercet─âtorii au analizat aportul de potasiu pe care participantele ├«l ob┼úineau din diet─â, dar ┼či starea lor de s─ân─âtate.

Astfel, dup─â ce au analizat r─âspunsurile voluntarelor, speciali┼čtii au observat c─â femeile care consumau mai multe alimente bogate ├«n potasiu au fost mai pu┼úin predispuse problemelor cardiovasculare.

,,Potasiul, mineralul care are grij─â de activitatea cardiac─â, este important s─â fie ob┼úinut din alimenta┼úia zilnic─â ┼či nu din suplimente. De asemenea, important de re┼úinut este c─â potasiul nu se poate asimila din alimentele de tip fast-food. Dieta bogat─â ├«n potasiu scade ┼či riscul de apari┼úie a hipertensiunii, afec┼úiune tot mai des diagnosticat─â ├«n zilele noastreÔÇŁ, a afirmat Sylvia Wassertheil-Smoller, unul dintre autorii studiului.

Speciali┼čtii de la Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â pentru femei aportul zilnic de 3.510 mg de potasiu sau chiar mai mult (1 cartof dulce ÔÇô 542 mg potasiu, 1 avocado ÔÇô 487 mg potasiu, 250 g iaurt ÔÇô 579 mg potasiu).

Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane de Cardiologie.