Fructele care reduc riscul de accident vascular cerbral
După mai multe analize, oamenii de ştiinţă au descoperit că alimentele care au un conţinut bogat în potasiu reduc riscul de AVC chiar şi cu 25%.
La cercetarea, realizată timp de 11 ani de specialiştii de la Colegiul de Medicină ,,Albert Einstein” din New York, au participat 90.137 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 de ani.
Pe parcursul studiului, cercetătorii au analizat aportul de potasiu pe care participantele îl obţineau din dietă, dar şi starea lor de sănătate.
Astfel, după ce au analizat răspunsurile voluntarelor, specialiştii au observat că femeile care consumau mai multe alimente bogate în potasiu au fost mai puţin predispuse problemelor cardiovasculare.
,,Potasiul, mineralul care are grijă de activitatea cardiacă, este important să fie obţinut din alimentaţia zilnică şi nu din suplimente. De asemenea, important de reţinut este că potasiul nu se poate asimila din alimentele de tip fast-food. Dieta bogată în potasiu scade şi riscul de apariţie a hipertensiunii, afecţiune tot mai des diagnosticată în zilele noastre”, a afirmat Sylvia Wassertheil-Smoller, unul dintre autorii studiului.
Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă pentru femei aportul zilnic de 3.510 mg de potasiu sau chiar mai mult (1 cartof dulce – 542 mg potasiu, 1 avocado – 487 mg potasiu, 250 g iaurt – 579 mg potasiu).
Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane de Cardiologie.