Fracţiile învăţate prin joc. Aflarea unei fracţii dintr-un întreg, altfel explicat.

1 2 jpg jpeg

Materiale necesare pentru joc: maşini de acelaşi fel, foaie, pix.

Cum se desfăşoară jocul:

Unul dintre părinţi îi explică copilului ca un întreg poate fi reprezentat de cei 3 membri ai familiei lor. Familia lor este fericită, este întreagă, atunci când sunt toţi 3 împreună.

Un întreg poate fi reprezentat de totalitatea maşinutelor sau păpuşilor din colecţia copilului, de totalitatea paharelor dintr-un set, de totalitatea cărţilor dintr-o colecţie etc.

Cum aflăm o fracţie dintr-un întreg?

După aceea, unul dintre părinţi îl roagă pe copil să aşeze pe covor toată colecţia sa de maşinuţe. Aceasta sunt în număr de 60. Fiecare participant joacă un rol: copilul este managerul unei mari fabrici de maşini, iar părinţii sunt dealeri auto. Fiecare dealer îi cere managerului câte maşini doreşte pentru a le vinde mai departe. Tata: Aş dori să cumpăr din cele 60 de maşini pe care le-aţi produs în fabrica dvs. Copilul calculează pe foaie, apoi spune: adică doreşti să cumperi 12 maşini. Mama: Cât reprezintă din 60? Acesta este numărul de maşini pe care eu doresc să-l cumpăr. Copilul calculează pe foaie:

Apoi spune: Să înţeleg că vrei 40 de maşini.

Tata (către copil): Eşti un adevărat manager. Tu ştii că pentru a afla o fracţie dintr-un întreg, împărţi întregul la numitorul fracţiei şi apoi înmulţeşti rezultatul cu numărătorul.

Aş vrea să văd şi eu dacă pot fi un manager iscusit ca tine. Vrei să facem schimb de roluri şi să fii dealer în locul meu?

Pe SuntParinte.ro poţi găsi şi alte activităţi prin care îl poţi ajuta pe copilul tău să înţeleagă mai bine ceea ce învaţă la şcoală.