Foloseşti beţişoare parfumate? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Rezultatele celui mai recent studiu în domeniu au arătat că fumul de la beţişoarele parfumate, inspirat pe perioade mai lungi de timp, poate duce la apariţia unor mutaţii genetice şi poate cauza modificări la nivelul celulelor ADN-ului, ceea ce creşte riscul de cancer.

În urma testelor de laborator pe mai multe sortimente de beţişoare parfumate, specialiştii de la Universitatea Tehnologică din Sudul Chinei au descoperit în fumul emanat de acestea conţin peste 64 de compuşi nocivi pentru organism.

În timp ce unele dintre substanţe erau iritante, dar nu foarte toxice, altele aveau un nivel foarte ridicat de toxicitate, de zeci de ori mai mare decât cel din fumul de la ţigări.

„Cu siguranţă este nevoie de atenţionare când vine vorba de atfel de produse care parfumează locuinţa. Sperăm ca aceste rezultate să ducă la creşterea normelor de siguranţă în ceea ce priveşte astfel de produse, astfel încât persoana să nu-şi pună sănătatea în pericol când le cumpără“, a afirmat Rong Zhou, cercetător în cadrul Universităţii Tehnologice din Sudul Chinei.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Environmental Chemistry Letters“.