Femeile cu insomnii pot face fibromialgie

2 jpg jpeg

Aceasta este concluzia unui studiu norvegian recent apărut în revista „Artrită şi reumatism”.

Cu cât femeile experimentează mai multe episoade de insomnie, cu atât creşte şi probabilitatea ca ele să fie diagnosticate cu fibromialgie.

Pentru că simptomele sale se confundă cu cele ale bolilor reumatismale, fibromialgia este diagnosticată, de cele mai multe ori, greşit. De asemenea, boala mai poate fi diagnosticată ca sindrom al oboselii cronice sau chiar ca afecţiune psihiatrică, din cauza componentei depresive. Deşi figurează în nomenclatorul de boli al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încă din 1992, fibromialgia nu este încă foarte cunoscută.

Nu se ştie exact care sunt cauzele acestei afecţiuni, unele cercetări asociind-o cu unele modificări prezente la nivelul unor neurotransmiţători precum serotonina.

Se poate vorbi de fibromialgie atunci când durerile de spate, umeri, gât şi articulaţii ale membrelor persistă de cel puţin trei luni, când acestea devin greu de suportat şi când sunt însoţite şi de tulburări de somn şi de oboseală accentuată. Un alt criteriu pentru diagnosticul acestei boli este apariţia senzaţiei de durere la presiunea în anumite puncte sensibile caracteristice fibromialgiei, cel puţin 11 din 18.

Studiile anterioare au arătat că problemele de somn cresc procesul inflamator în organism şi reduc capacitatea organismului de a gestiona durerea.