Extractul de c─âp┼čuni protejeaz─â pielea de razele UV

1 2 jpg jpeg

Mai mult, extractul ajut─â la ├«mbun─ât─â┼úirea viabilit─â┼úii pielii ┼či reduce riscul de detriorare a ADN-ului. Pentru a eviden┼úia beneficiile acestui extract, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au preg─âtit mai multe culturi de celule ale pielii umane (fibroblaste) ┼či au ad─âugat extractul de c─âp┼čuni ├«n concentra┼úii diferite.

Dup─â ce au folosit lumina ultraviolet─â, echivalent─â cu expunerea timp de 90 de minute la soarele de var─â, cercet─âtorii au observat c─â o cantitate mai mare de extract de c─âp┼čuni protejeaz─â eficient pielea ├«mpotriva razelor ultraviolete.

,,├Än cadrul studiului am verificat efectul protector al extractului de c─âp┼čuni asupra pielii, av├ónd ├«n vedere radia┼úiile ultraviolete. Sper─âm ca aceast─â descoperire s─â duc─â la dezvoltarea unor creme de protec┼úie ├«mpotriva razelor UVA. ├Än acest fel putem reduce ┼či riscul de apari┼úie a cancerului de piele, dar ┼či a altor boli de piele inflamatoriiÔÇŁ, a precizat Maurizio Battino, cercet─âtor la Universitatea ,,Politehnic─â delle MarcheÔÇŁ din Italia.

Primul pas pentru a beneficia de aceast─â protec┼úie este includerea c─âp┼čunilor ├«n diet─â, sunt de p─ârere oamenii de ┼čtiin┼ú─â.

Antocianii, pigmen┼úii de culoare ro┼čie care se g─âsesc ├«n c─âp┼čuni, sunt cei care ofer─â protec┼úie ├«mpotriva rezelor ultraviolete. Ei au rol antiinflamator, antioxidant ┼či antitumoral.