Excesul de kilograme îmbătrâneşte creierul

1 2 jpg jpeg

Studiul, citat de Agerpres, a fost publicat în revista „Neurobiology of Aging“, informează bbc.com. Creierul pierde în mod natural materie albă — acea parte a creierului care transmite informaţia — pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Oamenii de ştiinţă au constatat că pierderea a fost exacerbată de greutatea în exces a unei persoane, astfel încât la vârsta de 50 de ani excesul de greutate determină o vârstă a creierului de 60 de ani. Cercetătorii au declarat că aceasta arată că avem nevoie să ştim relativ mai mult despre modul în care excesul de greutate afectează creierul.

Echipa de la Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience a studiat creierul a 473 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 87 de ani, împărţindu-i în categoriile slabi şi supraponderali.

Cercetarea a dus la descoperirea unor diferenţe semnificative în ceea ce priveşte volumul materiei albe din creierul persoanelor supraponderale comparativ cu al persoanelor mai slabe.

Cei din grupul cu exces de greutate au avut mult mai puţină materie albă decât cei din grupul persoanelor mai slabe. Diferenţa a fost evidentă numai începând de la vârsta de mijloc, sugerând că în timpul acestei perioade a vieţii creierul uman ar putea fi deosebit de vulnerabil.

Cu toate acestea nu a existat nici o diferenţă în modul în care grupurile au răspuns la testele de cunoaştere şi înţelegere, astfel încât cercetătorii spun este nevoie de mai multe eforturi pentru a urmări subiecţii şi a vedea care dintre aceştia dezvoltă stări de sănătate cum ar fi demenţa.

Dr. Lisa Ronan, de la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii Cambridge, care a condus studiul, a spus că nu a fost clar dacă obezitatea a afectat creierul sau viceversa.

„Obezitatea este atât de complexă. Ştim o mulţime despre ceea ce face ea organismului. Dar suntem la începutul înţelegerii în legătură cu ce face ea creierului şi a modului în care interacţioneaza cu obezitatea", a declarat specialista pentru BBC:

Profesorul Sadal Farooqi, de la Wellcome Trust Medical Research Council Institute of Metabolic Science din cadrul Universităţii Cambridge, care a lucrat la acest studiu, a declarat că cercetările au sugerat că la vârsta de mijloc creierul ar putea fi deosebit de vulnerabil.

„De asemenea, va fi important să aflăm dacă aceste modificări pot fi reversibile odată cu pierderea în greutate, dacă ar putea fi cazul. Acesta trebuie să fie un punct de plecare pentru noi în explorarea mai în profunzime a efectelor greutăţii, dietei şi al exerciţiilor fizice asupra creierului şi memoriei“, consideră Sadal Farooqi, citat de bbc.com