Examinarea gratuită a sânilor pentru femeile din mediul rural

1 2 jpg jpeg

Proiectul din acest an îşi propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii.

Pe perioada lunii octombrie, Luna Internaţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, o caravană va merge în mediul rural în trei judeţe din ţară, astfel încât femeile să poată beneficia de o examinare gratuită a sânilor.

Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenţi şi studenţi la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul ,,Împreună pentru Sănătatea Rurală". Caravana va merge în următoarele judeţe şi comune (sate): - 18-19 octombrie – Argeş (Retevoieşti, Davideşti, Vultureşti, Domneşti, Coseşti) - 25-26 octombrie – Galaţi (Corod) şi Argeş (Miceşti, Ştefăneşti) - 22-23 noiembrie – Ialomiţa (Ciulniţa, Bucu) şi Teleorman (Dobroteşti).

,,Iniţiativa noastră vine în întâmpinarea recomandărilor Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de sân şi de informare cu privire la această boală. FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân”, a precizat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de cancer mamar, specialiştii recomandă autoexaminarea lunară a sânilor (de preferat la o săptămână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii), controlul medical, ecografia mamară (până la 40 de ani) şi mamografia (după 40 de ani).

Mai multe informaţii despre caravana care merge în ţară se pot afla pe pagina online

.