Evoluţia transmiterii HIV prin droguri injectabile, îngrijorătoare în ţara noastră

1 2 jpg jpeg

Conform monitoriz─ârilor, ├«n jude┼úul Ilfov au fost depistate cele mai multe cazuri de infec┼úie cu acest tip de virus ÔÇô 280 de persoane, iar cele mai pu┼úine ├«n jude┼úul Covasna ÔÇô un singur caz. Din num─ârul total de cazuri noi identificate pe parcursul anului trecut, 27% sunt femei, iar 73% b─ârba┼úi.

De┼či calea de transmitere cea mai des ├«nt├ólnit─â continu─â s─â fie cea heterosexual─â (peste 50% dintre cazuri, ├«n sc─âdere fa┼ú─â de anul 2007 c├ónd procentul se ridica la aproape 78%), consumul de droguri injectabile reprezint─â calea de transmitere cu cea mai ├«ngrijior─âtoare evolu┼úie din ultimii ani. Dac─â ├«n anul 2010 rata de infec┼úie cu HIV se situa sub procentul de 3%, ├«n numai doi ani cazurile identificate la utilizatorii de droguri injectabile s-au ├«nmul┼úit p├ón─â la 30%. Cu toate c─â, ├«n prezent, valoarea procentului de transmitere a HIV prin consumul de droguri pe cale intravenoas─â a sc─âzut la 20%, medicii speciali┼čti atrag aten┼úia asupra riscurilor ┼či efectelor nocive la care se expun persoanele din aceast─â categorie, ├«n special tinerii cu v├órste cuprinse ├«ntre 25 ÔÇô 34 de ani.

Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea ┼či Evaluarea Infec┼úiei HIV/SIDA, marijuana este tipul de drog cel mai des folosit de consumatorii de droguri seropozitivi, ├«n anul 2015. 30% dintre aceste persoane consum─â marijuana, substan┼ú─â care face parte din categoria drogurilor u┼čoare ┼či care d─âuneaz─â memoriei ┼či capacit─â┼úii de concentrare. Al doilea cel mai consumat tip de drog sunt etnobotanicele ÔÇô ├«ntr-un procent de 20%, droguri sintetice cu nenum─ârate efecte, dintre care apari┼úia halucina┼úiilor, atacurile de panic─â sau comportamentul agresiv.

La nivel na┼úional, din cele 698 de cazuri noi de infec┼úie cu HIV/SIDA identificate ├«n anul 2015 au fost depistate 370 de persoane infectate cu HIV ┼či 328 de persoane diagnosticate cu SIDA. De asemenea, din num─ârul total de pacien┼úi diagnostica┼úi cu HIV/SIDA, ├«n cursul anului 2015, s-a ├«nregistrat un num─âr de 168 decese.