Eviţi prăjelile şi ai o memorie mai bună!

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York au descoperit o legătură între anumiţi compuşi chimici regăsiţi în carnea şi ouăle prăjite, dar şi în unele prăjituri, biscuiţi şi produse de patiserie şi unii markeri ai bolii Alzheimer, care cresc riscul apariţiei demenţei senile.

Prăjelile cresc riscul de apariie a bolii

Specialiştii americani spun că reducerea consumului de alimente prăjite ar putea împiedica apariţia acestei afecţiuni de temut şi chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, în condiţiile în care efectele medicamentelor curente sunt limitate.

Potrivit studiului, produşii care se formează când grăsimile, proteinele şi zahărul sunt tratate termic, la temperaturi înalte, se regăsesc în cantităţi mari în şuncă, pizza, cârnaţi şi burgeri. Alimentele prăjite, dar şi cele preparate pe grătar sunt dăunătoare în această privinţă, spre deosebire de cele preparate prin fierbere.

Probleme de învăţare şi coordonare

Cercetătorii au urmărit evoluţia unui grup de cobai hrăniţi cu alimente ce conţineau niveluri ale produşilor de glicozilare avansată (AGE) comparabile cu cele regăsite în dieta obişnuită în societatea occidentală. În paralel, cercetătorii au urmărit un alt grup hrănit cu alimente ce conţineau doar jumătate din aceşti compuşi.

Aportul de calorii era acelaşi, însă doar cobaii ce aveau o dietă în bogată în AGE aveau probleme de memorie, de învăţare şi de coordonare pe măsură ce înaintau în vârstă. De asemenea, aceştia produceau mai puţine proteine antiîmbătrânire, iar creierul lor conţinea beta-amiloizi, proteine considerate markeri ai maladiei Alzheimer.

Citeşte şi:

Alzheimerul afectează şi persoanele tinere

Vitamina B, noua armă contra bolii Alzheimer

Narcisele galbene, de ajutor în tratarea bolii Alzheimer

Şi la cercetările la care au participat voluntari rezultatele experimentelor au fost similare. Testele efectuate asupra unui grup de persoane în vârstă, sănătoase, au arătat că doar participanţii care aveau niveluri crescute de AGE în alimentaţie aveau pierderi de memorie mai accentuate în lunile ulterioare efectuării studiului.

Preformanţele mentale pot fi îmbunătăţite

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că studiul trebuie aprofundat. Important este că rezultatele au arătat că renunţarea la alimentele prăjite, la cele procesate ar putea contribui la îmbunătăţirea performanţelor mentale şi ar putea împiedica declanşarea bolii Alzheimer.