Eşti stresat? Află la ce boli te expui!

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au descoperit că simpla percepţie asupra nivelului de stres poate dubla riscul de apariţia a unui atac de cord.

La cercetarea, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 18 ani, au participat aproximativ 7.000 de funcţionari publici, cu vârsta medie de 49-50 de ani.

Iniţial, participanţii au fost întrebaţi în ce măsură stresul zilnic le-a afectat starea de sănătate. În plus, ei au mai răspuns la mai multe întrebări legate de factori, precum fumatul, consumul de alcool, dieta, dar şi exerciţiile fizice pe care le practicau.

După ce le-au monitorizat starea de sănătate pe o perioadă mai lungă de timp, specialiştii au observat că 49% dintre participanţi erau mai afectaţi de stresul de zi cu zi şi aveau un risc mai ridicat de probleme cardiace. O parte dintre aceştia deja prezentau simptome uşoare ale problemelor inimii.

,,Am observat că asociarea dintre percepţia persoanei şi impactul stresului poate afecta semnificativ starea de sănătate, chiar dacă individul nu fumează şi nu consumă alcool. Este important ca persoanele care au un loc de muncă stresant să folosească toate resursele posibile pentru a se implica în diferite activităţi sociale, menite să diminueze stresul resimţit”, a afirmat Hermann Nabi, cercetător medical la Institutul ,,Villejuif” din Franţa.